Egy tea Japánért

Hétfői programajánló

EGY TEA JAPÁNÉRT

Tea és zen: egy íz

2011. május 23., hétfő, 15.00-22.00 óráig

Műcsarnok

Május 23-án a teautja.hu, az Urasenke Magyarország és a One Drop Zendo tagjai olyan egynapos művészeti eseményt szerveznek a Műcsarnokban, ami a japán katasztrófa által előhívott és felnagyított léthelyzet megjelenítésére és feloldására tesz kísérletet a tea, a zen és a zene segítségével.

Az erre a napra felállított különleges installációban a néző, miközben betekintést nyerhet a keleti kultúra művészeti irányzataiba, lehetőséget kap annak teljes átélésére is. Az eseményen, melyen Szabó Anikó raku kerámiái láthatók, Fliegauf Mihály Svájcban tanító fagottművész suizen improvizációkkal vesz részt.

Az elmúlt időszakban természetszerűen megnőtt az olyan események, programok száma, amelyek a Japánt ért katasztrófa károsultjainak igyekeztek segíteni. A katasztrófa után a közvetlenül érintett területeken a túlélők apokaliptikus viszonyok között folytatták életüket. Az első hetekben a világ egyik legfejlettebb országában mindenféle fűtés és fedél nélkül éltek emberek tízezrei, valódi világvégi körülmények között, a segítség pedig a károk mértéke miatt szinte vánszorogva ért el hozzájuk. A helyzet mára annyiban normalizálódott, hogy elindult a romok feltárása, a legsúlyosabban érintett területek lakói azonban még sokáig – magyarországi mércével is – nehéz körülmények között kénytelenek lakni. Sok más, kisebb méretű, de hasonló katasztrófa után éppen a japán események tették nyilvánvalóvá, hogy a civilizációs, technikai-tudományos fejlődés közepette az ember szabad akarata és léte valójában egyetlen dologtól függ, magától a természettől. Az, amit mi innen keleti kultúraként és bölcseletként csodálunk és tisztelünk, éppen a természet szerint való élet és halál képessége. Az akaratot, a megismerést, a vágyat elejétől a végéig a természet szülte, s abban is múlik el, de ez a természet, bár mindenütt jelen van, végül mégis kibújik mindenféle tudományos objektivitás lencséje alól. A katasztrófa civilizációt szétziláló kaotikus viszonyai az embert visszalökik a természetes lét határára, egyben egy sor kérdést vetnek fel a lét fenntarthatóságával, a tudat forrásával, a lét átmenetiségével kapcsolatban.

Az esemény azzal a céllal került megrendezésre, hogy a katasztrófa okán bemutassa az ember törékenységét, természettől való függését és képességét a megértésre és változásra. Az eszközként használt zene, a tea és a meditáció a természetesség szépségét és az önismeret lehetőségét kínálja, megszabadítva egyúttal a hétköznapok banális problémáitól, egyben megtanítja a jelen fontosságát. Mindez nem újdonság, csupán a társadalom által elhanyagolt szemlélet egy darabkája.

A teautja.hu a debreceni Carpe Diem Teaház honlapja, évek óta elhivatottan mutatja be a teához kapcsolódó ismereteket, a természetes lét forrását és gyakorlásának lehetőségeit.
Az Urasenke Magyarország az Urasenke teaiskola Japánban tanult tagjaiból áll, akik a legmagasabb színvonalon gyakorolják a tea művészetét.
A One drop zendót 2000-ben alapították Budapesten, a zen tanításoknak megfelelően zazent, azaz ülő meditációt gyakorolnak. A zazen a Tiszta Tudat, eredeti tudatunk felfedezésének gyakorlata.
Fliegauf Mihály Zürichi tanulmányai során a kortárs zenére és a szabad improvizációra szakosodott. Jelenleg szabadúszó zenész és fagott-tanár Svájc németajkú részén. Tagja a Svájci Kamaraoperának.

A kiállítás hivatalos teája Marukyu Koyamaen japán teagyártó Matcha Unkaku – Darvak a fellegek felett teája.

Jegyár: 1400 Ft (kedvezményes jegyár: 700 Ft)

Leave a Reply