Shinobi cha

Én még ilyenről sosem hallottam 🙂

Mindenképp ki fogom próbálni és majd mesélek!

 

Tamásnak köszönhetően rátaláltunk Dénes cikkére is a CarpeDiemtől

Idézem:

Bizonyára kevesen gondolnak a most következő receptre, ha jeges teára terelődik a szó. Mutattunk már sokfélét, de egyértelműen ez a legjobb. Csak az teszi lehetővé az elkészítését, hogy a tea kitűnő minőségű, garantált helyen készült és persze van benne elegendő “szufla”, azaz tartalom. Tehát teríts meg a teához, hűtsd le a tisztított, vagy, ha szerencsés vagy, a tiszta forrásvizedet. Tedd ugyanezt a teáskannáddal. Hűtsd le, már ez maga amolyan anti-tea-tett. Aztán mérd ki a szokásos mennyiségű gyokuro teádat és tedd a kannába. Helyezz rá pár jégkockát és öntsd fel a jeges vízzel, ne sokkal, elegendő lesz 3 csészényi, csupán 100-120 ml. A várakozás valamivel több, mint a rendes felöntés esetén, de nem túl hosszú, mondjuk 3-3,5 perc. Ugyanezt elkövetheted a legfinomabb sencháddal, kariganéval és matchából a jeges célra készített matchákkal. Külön hidegvizes teát isbemutattunk már emitt. A hideg, vagy jeges vizes felöntés lényegében nem különbözik az egyéb felöntésektől. A tea vízben oldható anyagai, a polifenolok, a koffein így is eljutnak hozzánk, csak jóval lassabban, ezért lágyabbnak, sőt finomabbnak fogjuk érezni. Elnyújtott öröm lesz.
Az viszont nem javasolt, hogy elfeledkezzünk, tíz perceken át a teán hagyjuk a vizet, mert így jegesen is túlöntött lesz. Talán fölösleges figyelmeztetés, hogy a teához használt jég is tiszta vízből származik, másképp minden erőfeszítésünk kárba vész.
Itt az eredmény, legalábbis az első felöntés. Ha a tea zöldség, akkor zöldséglé. Ha a tea egy régi tradíció itala, akkor esszencia. Ha a tea tea, akkor ez valami egészen különleges dolog. Ezzel a módszerrel, nagy odafigyeléssel még legalább 8-10-szer önthető fel a tea, de az ötödik felöntéstől már aktív közreműködést kíván; lapogassuk, lapozgassuk, nyomkodjuk, préseljük. Mindez több, mint egy órát fog igénybe venni, mert a második ötös sorozat felöntései már jóval hosszabbak.

Leave a Reply