Évszakok teája

Annyiféle tea van. Sok úton ment és megy a fajnemesítés. Valyon mik voltak a célok? Miért lettek a teafajták annyira különbözőek?

Van téli, nyári, őszi, tavaszi tea?
A múltkor benéztem egy kedvenc kis ázsiai élelmiszer boltomba. Az eladó hölgy kínai. Beszélgettünk egy kicsit, végül valahogy a teára terelődött a szó 🙂 Fogok is ide írni a nála kapható teákról. De a lényeg, hogy ő déli, ahol a nyarak döglesztő melegek. Erre pedig van egy megoldás, az ő szülőföldjén nagy Tie Guan Yin termesztés folyik, mert  – azt mondja –  az a legjobb tea nagy melegben.
Én mondjuk odáig egyetértek, hogy nincs jobb egy jó meleg teánál a rekkenő hőségben. De erről nem tudtam, hogy vannak speciálisan hűtő és fűtő teák. Kaptam tőle kóstolót a saját teájából és ki is próbáltam. Finom, mozgolódós tea. Háttérben van majd előjön majd eltűnik és újra. Nem egy extra minőség, de van benne hangulat. Ha más nem is, az ahogy hozzám került és a tudás, hogy mostantól régi sok generációs tapasztalatból tudom, hogy nagy melegben a Tie Guan Yin a legjobb választás. (de azért én továbbra is iszom mást is 🙂 )

Leave a Reply