Da Hong Pao (Nagy vörös köntös) a Hanami teaházból

center

A Da Hong Pao (Ta Hong Bao) wulong (oolong) tea, azok közül is egy legendásan híres vonal. Ezt a teát nagy tisztelet övezi, e miatt gyakran a fontos vendégeket kínálják belőle. A történet szerint a tea a nevét egy kivételes ajándékról kapta. A Ming dinasztia idejében az egyik császár anyja erősen megbetegedett amíg a környéken járt. Az ottani szerzetesek itattak vele az eredeti teafákról származó levelekből készült teát, amitől hamar jobban lett. A császár ezért értékes és ritka vörös kelméket ajándékozott a három teafának, hogy télen, a hideg ellen ezekkel legyenek betakarva. A környékbeliek ez után kezdték a teát Da Hong Pao, vagyis Nagy Vörös Köntös néven hívni.

Az eredeti fák Kína Fujian tartományának Wuyi hegyén még mindig megtalálhatóak. Az ezekről a fákról való tea nagy érték. Magamfajta átlag halandó kevéssé remélheti, hogy valaha ihat belőle, és ez nem csak az ára miatt van. Ma még nem is lenne sok értelme, ezzel a kevés teatapasztalattal a hátam mögött valószínűleg nem tudnám a helyén értékelni az élményt. Szerencsénkre az eredeti fákról vágott ágakkal, több éves próbálkozás után sikerült újabb teafákat ültetni. Az ilyen módon leszármaztatott teafák több generációja mára már nagy teakerteket alkotnak, mely fák teája már számunkra is elérhető árban beszerezhető. Ezek minősége persze nagy skálán mozog többek között az adott teakert termőtalajának és mikroklímájának függvényében.

Da Hong Pao

Több próbálkozás után azt kell mondjam, hogy az a tea ami nálam járt igényli a forró vizet (kicsit forrás alatt, olyan 95 fok körül lehet). (Ma, az én kannámból, az én vizemmel 🙂 Ki tudja máskor hogy alakulna 🙂 ) Az első felöntés még csak nyitja a leveleket. Ebben a tea illata volt nekem a legjelentősebb. A második felöntésre ez az izgalmas illat ami valahogy két érzés között táncol elhalványult, de megjelent a tea ízében. A második felöntés íze volt nekem az igazi Da Hong Pao. Izgalmas, kicsit vibráló, két gondolat között játszó. Ennek halványuló emlékét még nagyjából két csésze erejéig megtartotta majd egy sejmes semmilyenségben tűnt el.

(Próbálok majd összehozni egy kis házi tárgyfotó stúdiót. Olyan kis dobozban elfér verziót. Ha már az írás nem erősségem, legalább a képek legyenek számomra is elfogadhatóak. :))

2 thoughts on “Da Hong Pao (Nagy vörös köntös) a Hanami teaházból”

 1. Hali, a levélivást megakadályozó eszközökről és a különböző teák elkészítéséről is szeretnék többet megtudni. Idő és pénz hiányában nem tudok ezerféle teát bevásárolni, ezért nem sürgős a dolog, jó lenne például egy sorozat, amiben havonta egyszer egy teát bemutatnál. Aztán a tanfolyami díjat megbeszéljük. 🙂

  1. Szia!

   Köszönöm az ötleteket!
   Ezeknek mindig örülök, így tudok olyanról írni ami érdekli az olvasókat. Teabemutatókat én is terveztem, ezzel a teával indult a sor. Remélem többet is sikerül majd írnom mint havi egy 🙂
   A tea levelek nyugtontartásáról pedig akkor írok nemsokára, valószínűleg egy eszközbemutató keretein belül.

Leave a Reply