Hogyan készítsünk japán teát Obubu – Espresso módra?

Hogyan készítsünk jó, espresso szerű ütős senchát?

Ez a technika főleg Wazuka vidékén és dél Kyoto-ban ismeretes.

Elsőként szükséged lesz hozzá jó minőségű senchára (gyokuróval és shinchával is érdemes kipróbálni)

Ízvilág: A tea amit ezzel a módszerrel készítünk nagyon édes, szinte szirupos, mert az alacsony hőmérsékletű víz jobban kihozza a tealevelek cukor tartalmát mint a sav tartalmukat.

Hogyan is készítsünk így teát?

  1. Öntsünk 80 ml forró vizet a teáskannába.
  2. Amikor a teáskanna melegnek érződik, öntsük át a csészénkbe.
  3. Tegyük be a tealeveleket (kb 5 gramm) a kannába, majd a tetőt rátéve pihentessük egy percet.
  4. Egy két percen belül a forró víznek a csészében le kell hűlnie 70 fok körülire. Ezt öntsük vissza a kannába a levelekre.
  5. Hagyjuk rajta 1,5-2 percig, majd öntsük ki a csészénkbe

Ezután a tea készen áll a második leöntésre (használj forró vizet, 20-30 másodpercre).
Illetve a többire, mert még 2szer valószínűleg leönthető a teád  🙂

Mindezek után a senchát salátaként meg is lehet enni. Esetleg egy kis szója szósszal nyakon is lehet önteni hozzá.

Szép élményeket hozzá!

Leave a Reply