Hogyan készítsünk jó, espresso szerű ütős senchát?
Ez a technika főleg Wazuka vidékén és dél Kyoto-ban ismeretes.
Elsőként szükséged lesz hozzá jó minőségű senchára (gyokuróval és shinchával is érdemes kipróbálni)
Ízvilág: A tea amit ezzel a módszerrel készítünk nagyon édes, szinte szirupos, mert az alacsony hőmérsékletű víz jobban kihozza a tealevelek cukor tartalmát mint a sav tartalmukat.
Hogyan is készítsünk így teát?
- Öntsünk 80 ml forró vizet a teáskannába.
- Amikor a teáskanna melegnek érződik, öntsük át a csészénkbe.
- Tegyük be a tealeveleket (kb 5 gramm) a kannába, majd a tetőt rátéve pihentessük egy percet.
- Egy két percen belül a forró víznek a csészében le kell hűlnie 70 fok körülire. Ezt öntsük vissza a kannába a levelekre.
- Hagyjuk rajta 1,5-2 percig, majd öntsük ki a csészénkbe
Ezután a tea készen áll a második leöntésre (használj forró vizet, 20-30 másodpercre).
Illetve a többire, mert még 2szer valószínűleg leönthető a teád 🙂
Mindezek után a senchát salátaként meg is lehet enni. Esetleg egy kis szója szósszal nyakon is lehet önteni hozzá.
Szép élményeket hozzá!