Boyou – MENGHAI LAO CHA TOU (2006) – A Hanami teaházból

A Lao Cha öreg teát jelent. Ez a fajta egy régi kedvencem. Először a nyugati környékén ittam egy ismerősömnél, az talán a Haiwan egy verziója volt. (Javíts ki ha tévedek 😉 )

MENGHAI LAO CHA TOU (2006)

Ránézsre kis összetöpörödött bogyócskáknak néz ki. Olyasféleképpen fest mint a wasabis mogyoró 🙂 Általában téglába préselve lehet vele összefutni. A shu puerh-t hosszabb pár hónapos fermentációval állítják elő. Ebben az időszakban a teából egy kisebb dombot raknak. Ennek a dombnak a közepén, alján egy nagy nyomású aktív hely található és ezen a helyen képződik a Lao Cha alapjául szolgáló tea. Ez a nyomás préseli apró kis golyóbisokra a teát.

Sokszor felönthető tea. Sőt, sokszor kell felönteni. Az elején még nem mutat semmit se magából, ízben csak árnyalatokat, és színben is még világos, szinte áttetsző. Ellenben a 4-5. felöntés után erősen belendül! Elmélyül mind ízében mind a színében. Egyre sötétebb lesz. Felvesz egy krémes állagot. Ettől az íztől olyan mintha nem is igazából folyna, inkább levánszorogna a torkunkon. Kicsit olyan zselé érzés 🙂 Majd ezt hosszú ideig bírja. 10-15 vagy mégtöbb felöntésen keresztül.

Jó társalgó tea. Nem harsány, nem hívja fel magára a figyelmet, ellenben bitang erős, nyitós tea és észrevétlenül kezd el egyre jobban hatni. Rendesen belenyúl az energiarendszerbe. Emiatt vannak akiket kibillent és nem szeretik, és van olyan hangulat amikor nem az igazi. Aki érzékenyebb az ilyen hatásokra az számoljon ezzel.

A levelei nem nyílnak úgy ki, mint a shu puerh teáknak általában. A 20. felöntés után is beburkolózva, mintegy a titkukat tartják.

Vízhőmérsékletre én azt mondanám hogy kb 95 fok körül, a nagyon forró elnyomja, a nem forró pedig nem nyitja úgy ki az ízét. Mégis csak egy puerh 🙂

Én forróval kezdtem, majd egy kicsit hűltebbel folytattam és a végén újra egy forróbbal zártam. Ez lehet, hogy a legjobb módszer, de nekem ízlett 🙂 Ti hogy csináljátok?

4 thoughts on “Boyou – MENGHAI LAO CHA TOU (2006) – A Hanami teaházból”

 1. Szia!

  Megérkezett a “Menghai Menghai Lao Cha” is. 🙂

  2008-as préselésű példány. Nekünk kicsit erőtlennek tűnik az eddig kóstolt lao cha-féleségekhez képest, mind ízben, mint erőben. Nagyon szép, tiszta a felöntése, és selymesen lágy ízű, de a Boyou sokkal tekintélyesebb példány. Nagy kedvencünk a Menghai teagyár, de az “öreg teák” esetében eddig a kisebb cégek teái sokkal jobban ízlettek. No meg a Haiwan. 🙂
  Mindez egy kóstolás után értendő…

  Ha írsz postacímet, küldjük a kóstolót. Vagy ássuk el addig, amíg hazatérsz? 🙂

  1. Szia!

   Örülök hogy hallok rólatok!
   Ez kifejezetten izgalmasan hangzik 🙂
   A cím: Bereczki József, Vestjyllands Højskole, Skraldhedevej 8, 6950 Ringkøbing, Denmark
   De szerintem ássátok el amíg hazaérek. Itt nincs jó vizem, a gaiwanom meg lefejezte az egyik kolléga.
   Azt inkább majd otthon yixingben.

   Ellenben ha minden jól megy mutogatok majd kannákat!
   Van itt egy japán keramikus srác, remélem egy kannát vehetek majd tőle.
   Gyönyörű munkái vannak!

   1. Kíváncsiak vagyunk, jó lenne, ha sikerülne szert tenni pár darabra.
    A Menghai lao cha azóta egyre több árnyalatot – hullámot – vet, kezdjük megszeretni, és kedvenc a teaházban is. Mindenképpen félreteszünk belőle, ha nem sikerülne beszerezni belőle egy raktárnyi készletet. 🙂

 2. Az üzlet folyamatban. Felvetettem neki hogy ismerek teaházasakat ha esetleg akarna Mo.-on kannát árulni. Meglássuk mit mond 🙂
  A Lao Cha-t egyre jobban várom!

Leave a Reply